Terugblik Young Professionals kennisfestival

Op vrijdag 20 september organiseerde Platform WOW een ontzettend toffe, leerzame en inspirerende dag voor de jonge professionals uit de water- en wegenwereld: het WOW Young Professionals kennisfestival. We kijken met een goed gevoel terug op deze dag en we kijken ernaar uit om nog meer ontmoetingen voor de jonge professionals te organiseren en te faciliteren! 

Aftermovie 

Ronde tafelgesprek

Een gesprek tussen (jong)experts duurzaamheid, smart mobility, assetmanagement, data en samenwerking over samenwerking als het gaat om complexe vraagstukken als de grote vervanging en renovatie opgave. Zij deelden wat er bij hun organisaties speelt op het gebied van deze thema's, wat werkt wel of juist niet binnen hun omgeving en tegen welke dilemma's lopen zij aan. Ook deelden zij een vruchtbaar samenwerkingsinitiatief binnen hun eigen organisatie of met andere organisaties. 

  • Mark van der Vusse als expert assetmanagement
  • Jan Maarten van den Berg als expert smart mobility
  • Martijn Koole als experts data 
  • Max van Leeuwen als expert duurzaamheid 
  • Bart Hansma als expert samenwerking

Dit gesprek werd geleid door LEF-facilitator Kathalijn Vergeer en Eric Diepstraten (directeur bij RWS Midden-Nederland) als sidekick. 

Kennisfestival

Expertsessies

Na het ronde tafelgesprek kozen de deelnemers een van bovenstaande thema's. Deze sessies hielpen de deelnemers om meer inhoud over dat onderwerp te verkrijgen en tegelijkertijd goede ideeën en werkende elementen uit de eigen organisatie te delen. 

Durf het beste uit jezelf te falen

Faalkundige Saakje Bakker gaf een masterclass over het maken van fouten want: dat je leert van fouten maken is een enorm cliché. Maar dan moet je ze wel kúnnen maken. We roepen heel makkelijk dat je fouten mag maken. Maar is dat eigenlijk zo? Mogen we wel falen van onszelf en onze omgeving? Saakje heeft de groep geholpen om comfortabeler te worden met het oncomfortabele gevoel wat je kan krijgen als je eens 'de mist in gaat'.  

Masterclass Durf het beste uit jezelf te falen

Challenge met creatieve sessies

Vaak worden jonge professionals gevraagd eens met een andere blik ergens naar te kijken, om die frisse wind te zijn. Om out of the box te denken. Tijdens het kennisfestival doken we juist eens ‘terug in die box’. Alle collega’s die aan dit kennisfestival deelnamen werken bij een organisatie die op één of andere manier te maken heeft met de Vervanging en Renovatieopgave. Een opgave die ons de komende decennia bezig houdt. De deelnemers werden geprikkeld om best practices en struggles met uit de eigen organisatie met elkaar te delen. Ideeën over hoe te dealen met iets complex als de V&R opgave. 's Middags werden de deelnemers tijdens de challenge verder op weg geholpen door creatieve sessies zoals 'Brain Fuel’, ‘Getting (un)comfortable’ en een pitch training. 

Winnaars challenge

De deelnemers hadden gedurende dag inspirerende ideeën voorbij horen komen. En met elkaar gedeeld wat de drempels en vliegwielen van vernieuwende aanpakken zijn geweest. Met deze bagage werden de teams uitgedaagd om hun beste formule te pitchen: één of een mix van ideeën, behapbare aanpakken,  werkende initiatieven waarvan zij als team vonden dat elke weg en/of waterbeheerder hier in het kader van zijn opgave iets aan heeft. Een formule waarvan je gewoon weet dat deze werkt. Voor ons allemaal. De essentie van de pitch winnende team: 

'Inlevingsvermogen zodat we elkaars belangen goed snappen, begrijpen en respecteren. Zo komen we verder en voorkomen we een horrorscenario zoals deze: de Afsluitdijk breekt door in 2033. Nederland onder water. Omdat iedereen tot dan toe bezig was met zijn eigen ding. Hoe kunnen we dit voorkomen? Breng iedereen die iets te maken heeft met de dijk bij elkaar. Iedereen krijgt op dat moment een andere rol toe bedeeld: van bewoner, projectmanager tot schipper. Noem maar op.'

Zij winnen: een exclusieve WOW-YP Summerschool waarbij zij een introducé mogen meenemen, een masterclass incl. persoonlijk coaching én een meet & greet met een bestuurder naar keuze.

Winnaars WOW-challenge 2019

Bijeenkomst