Terugblik Young Professional Challenge 2017

De Young Professional Challenge 2017 is gewonnen door 'Van wegbeheerder naar mobiliteitsbeheerder'! Lees meer in het nieuwsbericht.

Via #WOWYPC kun je zien wat er over het onderwerp getweet is.

Verslag

De challenge van dit jaar stond in het teken van Klimaatadaptatie! Een thema waar wij als weg- en waterbeheerder steeds vaker en meer mee te maken krijgen, en waarvan de urgentie vooral de jongere generaties treft.

Vandaar ook dat op maandag 2 oktober een groep van 20 jonge professionals uit verschillende organisaties met veel passie en motivatie zijn gestart aan dit onderwerp!

Het gaat om hun toekomst, waar zij met hun werk invloed op uit kunnen oefenen. En die kracht benutten zij maar al te graag! Vier dagen lang zullen zij aan de hand van lezingen, excursies, creatieve workshops en een pitchtraining werken aan hún oplossing voor het klimaatprobleem! Out of the box denken is hier essentieel en niks is te gek.

Dus Young Professionals, kom maar op en laat zien wat de toekomst in huis heeft!

Maandag in Rotterdam: Leren en Inspireren

In de ochtend leren de Young Professionals elkaar alvast kennen onder het genot van een lekker ontbijtje bij Lokaal 1e Klas Koffie in de Hofbogen, een bijzondere locatie voor een bijzondere dag.

Young ProfessionalsDoor middel van een aantal kennismakingsspellen, krijgen ze al snel een beter beeld van elkaar en zijn ze klaar voor de eerste spreker. Dit is Harold van Waveren, topspecialist waterveiligheid bij Rijkswaterstaat. Hij weet in korte tijd de huidige problematiek en urgentie rondom klimaatverandering krachtig op de kaart te zetten.

Na een heerlijke vegetarische lunch, worden de YP’s opgewacht door de tweede spreker. Een stedenbouwkundig ontwerper en mede oprichter van De Urbanisten. Hij vertelt hoe zij met hun bureau ruimtelijke oplossingen bedenken die kunnen adapteren op de gevolgen van klimaatverandering en tegelijkertijd een positieve bijdragen leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van desbetreffend gebied. Na deze interessante presentatie gaan we naar buiten en bezoeken we één van hun projecten, het Benthem Waterplein.

Na een presentatie vanuit de technische invalshoek en vervolgens een presentatie vanuit de ontwerpende invalshoek te hebben gehad, is het nu tijd voor een benadering vanuit gedragsverandering en transities. Hiervoor komt Derk Loorbach van Drift spreken en laat de deelnemers weer op geheel andere wijze nadenken over het vraagstuk.

GeeltjesVerzadigd met informatie zijn daar gelukkig onze facilitators Addy en Mayke, die de deelnemers door middel van een aantal creatieve oefeningen en spellen weer hernieuwde energie geven. In sneltreinvaart wordt er een breed scala van ‘out of the box’ ideeën op geeltjes geschreven, waarna er aan de hand van die onderwerpen 4 teams worden gevormd. Het brainstormen is begonnen!

Dinsdag in Utrecht: Inhoud en Creativiteit

Snorfabriek oftewel; Ideeënfabriek. De voormalige NS-loods zorgt voor een inspirerende werkplek en het is de plek waar het allemaal gaat gebeuren vandaag, het katalysatoreffect. Een dag lang brainstormen, creëren en letterlijk bouwen aan je idee. Want misschien wordt dat wel het winnende idee, dat ervandoor gaat met de prijs! Onder leiding van de facilitators, die hen op gang helpen als ze vastlopen en met handige trucs en oefeningen de YP’s helpen dé oplossing te vinden voor klimaatverandering.

YP's aan tafelMet zeer uiteenlopende materialen wordt er gewerkt aan prototypes. Door met zowel de handen als het hoofd bezig te zijn worden de ideeën van de vorige dag omgevormd tot aansprekende oplossingen. De kunst is om met concrete voorbeelden of inpassingen te komen terwijl de algemene vraagstelling niet uit het oog verloren wordt.

Woensdag in Utrecht: Vorm en Idee

Vandaag is de dag dat de YP’s hun originele oplossingen moeten gaan samenvatten in een 3 minuten durende pitch! Een hele uitdaging en daarom krijgen ze hulp van 3 professionele pitch trainers. In de ochtend worden ze door Douwe van Akkerveeken aan het werk gezet, met als opdracht om na de lunch hun idee in een eerste pitch gevat te hebben!

Zo gezegd zo gedaan, met flink wat puzzelen, discussiëren en oefenen hebben ze voor de lunch een eerste variant af.

Het middagdeel start met een introductie van Jouri Schoemakers en Roeland Weebers, die Douwe komen versterken in de pitch training. Vervolgens trekken de YP’s zich weer terug in hun werkruimtes om stuk voor stuk hun idee te pitchen voor de trainers. De rest van de dag zijn ze onder toeziend oog van Jouri, Douwe en Roeland bezig hun pitch bij te schaven en te perfectioneren tot dat ze helemaal tevreden zijn.

PitchenAan het eind van de dag is dan de generale repetitie in de grote zaal. Hier zal per groepje 1 persoon de pitch geven met de pitch trainers en de rest van de YP’s als publiek. Spannend maar ook heel leuk!

Stuk voor stuk zijn het meesterwerkjes geworden en ook allemaal heel verschillend van elkaar, wat erg leuk is om te zien! Na deze generale zijn ze voldaan en klaar voor de volgende dag!

Donderdag in Rotterdam: de Finale op de landelijke WOW-dag!

Welk idee gaat er vandaag met de prijs vandoor?? Dat was de grote vraag van vandaag. De groepjes hebben twee minuten de tijd om met een pitch de jury te overtuigen. Daarna heeft de jury nog de tijd om een aantal vragen te stellen. De jury bestaat uit Lindy Molenkamp (Hoofd eenheid Wegen en Kanalen bij Provincie Overijssel), Edwin Lokkerbol (directeur bij Vereniging van Waterbouwers) en Arnold Wielinga (Senior Consultant Water bij Royal HaskoningDHV). In de middag wordt met veel publiek in de grote zaal van De Doelen de winnaar bekend gemaakt.

Winnaars Young Professional ChallengeHet winnende idee is “van verkeersmanager naar mobiliteitsmanager”. Een concept waarin gezocht wordt naar  mogelijkheden om minder of geen auto’s in de stad te hebben. De mobiliteitsmanager krijgt de taak om met bewoners naar ideale oplossingen te zoeken voor de buurt. De jury complimenteert de winnende groep met de compleetheid van het idee. Er wordt zowel gedacht aan de straat van de toekomst als de participatie van burgers. Bovendien sprong de pitch eruit omdat er een “toneelstuk” in verwerkt zat. 

Lees ook: Young Professional Challenge - en de winnaar is...

Het was een mooie week met enthousiaste jong professionals die samen met mooie ideeën kwamen. De winnaars krijgen 1500 euro per persoon om te besteden aan postacademische trainingen in Wageningen of Delft.

Bijeenkomst