Terugblik: Werkconferentie Dwarskrachten Bruggen & Sluizen

Op vrijdag 23 november vond de werkconferentie Dwarskrachten plaats op De Bouwcampus in Delft. Deze werkconferentie is geïnitieerd vanuit De Bouwagenda Roadmap 1: Bruggen & Sluizen. De bedoeling van Dwarskrachten is om met een groep autonome denkers en daadkrachtige doeners te activeren en verbinden voor Roadmap 1: Bruggen & Sluizen. 

Tijdens het ochtenddeel werd door prof. Rob Nijsse stilgestaan bij de problematiek rondom de brug Genua. Hij noemde een aantal aandachtspunten met betrekking tot de levensduur van de brug:

 • De levensduur is afhankelijk van materialen en verbindingen.
 • Dimensionering elementen is belangrijk, dat we rekenen op slijtage. Grip op krijgen dat we dat kunnen controleren.
 • Kwaliteit uitvoeren. Zelf mensen opleiden die het werk goed kunnen uitvoeren. Niet kijken naar korte termijn besparingen.
 • Bouwkosten over levensduur. Belangrijk om mee te nemen, zoals het schoonhouden van de brug.
 • Belangrijk dat continu naar de verkeersbelasting wordt gekeken. In Genua is daar geen rekening mee gehouden. De verkeersbelasting is met de jaren steeds meer geworden. Dat ging een hele tijd goed, totdat... In Nederland zijn er ook bruggen waar geen rekening wordt gehouden met dit element van veiligheid.
 • Politiek is ook een aandachtspunt. Beleid wordt vaak bepaald door economen en juristen, maar niet door technische ingenieurs.

Lessons learned: Het is belangrijk dat er bewust ontworpen wordt, waarbij rekening wordt gehouden met de gewenste levensduur. Dit begint al bij de productie van materialen, waarbij de materialen niet alleen uit de grond worden gehaald. Wat betreft de kosten moeten we niet alleen denken aan nu (dus wat is voor nu het goedkoopste), maar we moeten juist aan de TOEKOMST denken.

Na de lezingen zijn er colleges gehouden. De deelnemers konden kiezen uit 3 keer een college van een half uur.

 1. The Bridge Project Nijmegen - Michiel van der Kley The Bridge Project gaat over innovatie, het toepassen van nieuwe technieken in de bouw en over het 3D printen van beton. Volgens kunstenaar Michiel van der Kley komt degene die echt met de 3D-printer aan de slag gaat er al snel achter dat er meer bij komt kijken. Het is de wereld die we ermee kunnen maken die intrigeert. Michiel nodigt deelnemers uit om samen een recept voor de toekomst te maken.
 2. Circulair viaduct - Rob Valk Circulair, Demontabel, Herbruikbaar. Het circulaire viaduct is een unieke samenwerking van Van Hattum en Blankevoort, Spanbeton en Rijkswaterstaat. 
 3. Fotonica - Ruben van Ardenne Meten is weten! Maar je moet wel weten wat je meet. De toepassing van glasvezelsensoren maakt het mogelijk zeer nauwkeurig, flexibel en veilig alle parameters te meten die je wilt. Maak kennis met de voordelen en mogelijkheden van fotonica.
 4. Oplossingen van de toekomst - Young Professional Platform WOW Op 27 september jl. vond de Young Professional Challenge 2018 van Platform WOW plaats. Het thema deze keer was Circulair vervangen & renoveren. De jonge generatie deelnemers delen nog één keer hun inspirerende technologische of maatschappelijke oplossing en gaan er graag over in dialoog.
 5. IFD - Paul Waarts IFD staat voor Industrieel Flexibel Demontabel en wordt gezien als het concept van het modulair bouwen van bruggen. 

Met de input en inspiratie uit het ochtenddeel zijn de deelnemer in groepjes uit elkaar gegaan. Vervolgens zijn ideeën gepitcht, waar Roadmap 1 in samenwerking weer verder mee kan. Hieronder een greep uit een aantal ideeën:

 • Groeiend kunstwerk/viaduct. Gedurende de tijd meten of de gegevens nog kloppen. Verandert die, dan brug aanpassen. Een groeiende of krimpende brug.
 • Via een platform vorm geven aanbestedingen, buiten de gebaande paden.
 • Gezamenlijk aanbesteden / uitvragen van de opgave. Meten is weten. Je moet eerst weten wat we hebben. Op een eenduidige manier tot stand laten komen, dat we er iets mee kunnen.
 • Framen van De Bouwagenda. Een volgende evenement van Dwarskrachten zou hier over kunnen gaan.

Kijk voor meer informatie over de werkconferentie op de website.  

Bijeenkomst