Terugblik College Tour Duurzaamheid en innovatie

Eric Diepstraten is directeur Netwerkmanagement Rijkswaterstaat Zuid-Nederland en bestuurslid van Platform WOW. Kim Coppes en de workshopdeelnemers gingen tijdens de landelijke WOW-dag met hem in gesprek over het onderwerp Duurzaamheid en innovatie. 

An Inconvenient Sequel: Truth To Power (2017)

Tien jaar nadat An Inconvenient Truth klimaatverandering onder de aandacht bracht, verschijnt het boeiende vervolg dat ons laat zien hoe dicht we bij een ware energierevolutie zijn.

Voormalig Vice-President Al Gore gaat onvermoeibaar door met zijn strijd terwijl hij de wereld rondreist om talloze klimaatdeskundigen te trainen en zijn invloed uit te oefenen op het internationale klimaatbeleid. Camera’s volgen hem achter de schermen tijdens zowel persoonlijke, grappige als ontroerende momenten. Hij blijft het inspirerende idee uitdragen dat de gevaren van klimaatverandering overwonnen kunnen worden door innovatie en inspiratie.

Eric Diepstraten:

In de afgelopen jaren is er in het werk veel ten positieve veranderd. Voorheen stond duurzaamheid los van de projecten, maar nu is het er onderdeel van. We moeten ons beseffen dat we, als het gaat om fossiele energie, trekken aan een dood paard. Als overheid moeten we meer loslaten en zeggen: markt, kom maar met een goede oplossing.

Thuiswerken - van Kooten en De Bie (1986)

Eric Diepstraten:

Soms is het goed elkaar te zien, maar je kan ook op heel veel andere manieren contact hebben. Zeker als je een grote reisafstand hebt. Ik skype en video conference veel.

Auto Lightyear: Lex Hoefsloot

Net nieuw en een paar weken gelden bij de wereld draait door: Auto met ingebouwde zonnepanelen, zodat hij oplaadt terwijl je rijdt.

Eric Diepstraten:

Mooi he. Veranderingen gaan in een razendsnel tempo. Wij moeten leren en accepteren dat er dingen op ons afkomen die we niet meer onder controle hebben. Zelfs voor de jongere generatie is het niet allemaal bij te houden. Stel je bijvoorbeeld voor dat we in 2025 een stuurverbod krijgen. Dan moet je, als je zelf wilt rijden, naar een circuit.

Wilt u mobiel kunnen bellen? Frans Bromet (1999)

In 1999 was mobiel bellen nog een ver van ons bed show. Bijna niemand kon zich voorstellen dat hij/zij anno 2017 niet meer ‘zonder’ zijn smartphone zou kunnen. Frans Bromet, die prachtige documentaires op zijn naam heeft staan, vroeg mensen in 1999 of zij mobiel zouden willen kunnen bellen.

Voorbeeld: Vindt u het belangrijk om altijd bereikbaar te zijn? ‘Zo belangrijk ben ik niet’. ‘Ik ben ook gelukkig zonder.’

Solar Highways

Rijkswaterstaat ontwikkelt een duurzaam geluidscherm dat verkeerslawaai tegenhoudt en tegelijkertijd energie opwekt. Het innovatieve scherm wordt gebouwd aan de oostzijde van de A50 in Uden, ten noorden van de afrit Volkel, en bestaat uit tweezijdige zonnepanelen waarmee aan twee zijden energie wordt opgewekt. Het project Solar Highways heeft van de Europese Commissie een LIFE-subsidie van circa € 1,4 miljoen ontvangen. Rijkswaterstaat voert dit project met de partners ECN en SEAC uit. De bouw van het 400 meter lange scherm start in 2018. Vanaf 2019 kan het zonne-geluidscherm naar verwachting ongeveer veertig tot zestig huishoudens van lokale groene stroom voorzien.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door LIFE financiering van de Europese Unie.

Ter illustratie: video van universiteit Eindhoven over Solar power highway

Eric Diepstraten:

In de toekomst kan het zijn dat we geen borden of markering meer nodig hebben. Nu weten we nog niet wat daarvoor in de plaats komt, maar te zijner tijd wordt wel duidelijk wat we dan moeten leveren. In Brabant gaan we 70 kilometer weg ter beschikking stellen aan de markt. In een project rondom Uden kijken we bijvoorbeeld wat we met energieopwekking kunnen doen door gebruik te maken van de geluidspanelen die aan twee kanten zon pakken. Het wegverkeer maakt lawaai en dat blijft het nog wel een tijdje doen. Door te bestuderen of we energie kunnen teruggeven aan de omliggende bewoners, proberen we de nadelen van de weg op een positieve manier terug te geven aan de omgeving. 

 En als slot een  advies aan ons allemaal:

Deel je successen met elkaar. Neem elkaar mee. Jat van elkaar. Niet alleen maar om te pronken, maar juist om met elkaar delen wat er op ons afkomt.

Bijeenkomst