Terugblik bijeenkomst Code 95 voor goederenvervoer en bandenspanning

De genodigden in het Louwman museumOp 14 juni besteedden actief betrokken partners uit de goederenvervoerssector aandacht aan een gezamenlijke mijlpaal: de nieuwe Code 95-certificering voor bandenspanning en overbelading (nascholingscursus U48-1). Ruim vijftig genodigden kwamen bijeen in het Louwman museum in Den Haag. Betrokken partners spraken over het initiatief en het belang van goede opleiding op dit gebied. Om de betrokkenheid en de Code 95-nascholingscursus te vieren kregen vijf verkeersscholen in het bijzonder een certificaat voor hun inzet.

Aad van den Burg aan het woordAad van den Burg (Rijkswaterstaat) en Ariea Vermeulen (Platform WOW) heetten alle aanwezigen welkom en startten de middag met een korte introductie van de samenwerking. Men kan niet meer om de noodzaak heen om cursussen toe te spitsen op belangrijke onderwerpen in de transportsector. Door het volgen van de cursus Code 95 kunnen ongevallen worden voorkomen en chauffeurs beter begrijpen wat de gevolgen zijn van (verkeerde) bandenspanning en overbelading.

David van Baarle (Rijkswaterstaat) lichtte belangrijke onderwerpen verder toe aan de hand van cijfers. Het aantal klapbanden (900 per jaar) is te reduceren en te voorkomen door de juiste bandenspanning. We zien dat er steeds meer initiatieven komen om bandenspanning te meten, bijvoorbeeld het high speed bandenchecksysteem van Rijkswaterstaat op de A16 bij Dordrecht. David van Baarle aan het woordOok overbelading, incidentmanagement en duurzaamheid zijn onderwerpen die terugkomen bij de nascholing. Inzicht in deze onderwerpen leidt tot een beter begrip bij chauffeurs, bijvoorbeeld van de gevolgde procedures bij incidenten. David staat stil bij nog een groot aandachtspunt: duurzaamheidsdoelstellingen. Je kan denken aan grondstofbesparing, een lager energiegebruik en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Maar ook door het voorkomen van ongevallen en schade wordt de levensduur van constructies, wegmeubilair en voertuigen langer. Bekijk hier de presentatie (pdf).

 

Petra Delsing (CBR) stond daarna stil bij het bijzondere karakter van deze bijeenkomst. Alle partijen die betrokken zijn bij de oprichting van de Code 95, verkeersscholen tot het ministerie, zitten met elkaar in de zaal. Petra stelt net als voorgangers dat een goede voorbereiding chaos op de weg scheelt. Samen moeten we de veiligheid en doorstroming bevorderen. De missie is veilig thuiskomen en de cursus Code 95 U48-1 past hier perfect bij. Het CBR ondersteunt dit initiatief dan ook graag. Bekijk de presentatie (pdf).

De FUSO eCanterMaarten van Gelderen (Mercedes-Benz Trucks Nederland) vertelde vervolgens over de 100% elektrische vrachtwagen waarmee hij deze middag naar Den Haag is gereden. De FUSO eCanter is speciaal gemaakt voor het (distributie)verkeer in de stad en is voorloper in de markt. De vrachtwagen heeft bijvoorbeeld een beperkt laadvermogen, wat een oplossing biedt voor overbelading. Aan het einde van de bijeenkomst konden deelnemers rond de vrachtwagen lopen. Bekijk de presentatie (pdf).

Syd Jordaan (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) sluit de presentaties af met de visie van het ministerie. We hebben allen te maken met de CO2-opgave van Parijs en het ministerie werkt aan het klimaatakkoord, om duurzaamheid en veiligheid ook in de toekomst te waarborgen. Elektrisch innoveren hoort daar ook bij. De cursus Code 95 is een mooi initiatief dat belangrijke onderwerpen ook in dit duurzaamheidskader neerzet.

Na de presentaties was het tijd voor het feestelijke gedeelte. Ernest Alvares (Veronica Verkeersschool) bedankte Chris Verstappen van Verjo voor zijn enthousiasme en betrokkenheid bij de oprichting van de code. Daarna vroeg Ernest een voor een vijf verkeersschoolhouders naar voren voor de overhandiging van een certificaat: verkeersscholen Dibo, Van Thiel, Kees van Iersel, Voskamp en Veronica. Het symbolische certificaat is een blijk van waardering vanuit Platform WOW (Ariea Vermeulen) en Rijkswaterstaat (Aad van den Burg) voor de getoonde inzet van - in het bijzonder - deze verkeersscholen voor de ontwikkeling van het vak. Na de bijeenkomst werden nog eens 10 certificaten aangeboden aan verkeersscholen Bax, Paul Lam, Verboon, Hartemink, Knol, Venlo, Kees de Vaan, Hoek Bouma, Jaap Speelziek Opleidingen en Hoekstra Opleidingen. Al deze verkeersscholen zijn bevoegd om de nascholingscursus Code 95 U48-1 voor bandenspanning en overbelading te geven.

Uitreiking certificaat

Uitreiking certificaat

 

Lees hier ook het nieuwsbericht ‘Eerste Code 95-certificaten uitgereikt aan verkeersscholen’.