Winnaar Dutch Junior Water Prize: een banaan met een hartklep

10 mei 2019

Lucas Timmerman en Thomas Velders van het RSG Lingecollege in Tiel hebben dit jaar de Dutch Junior Water Prize gewonnen. Ze hebben een systeem ontwikkeld om microplastics uit water te elimineren. Hiermee mogen zij de Nederlandse eer verdedigen tijdens de Stockholm Junior Water Prize in augustus. In deze internationale finale strijden 32 landen om de hoofdprijs van 15.000 dollar, uitgereikt door de Zweedse kroonprinses. De Dutch Junior Water Prize is een nationale wedstrijd voor HAVO- en VWO scholieren tussen de vijftien en negentien jaar die draait om het beste idee voor waterinnovatie.

Lucas Timmerman en Thomas Velders winnen de Dutch Junior Water Prize

Een banaan met een hartklep

De twee 18-jarigen hebben in opdracht van Recycled Island Foundation gewerkt aan het verwijderen van microplastics uit zeewater en rivieren. Voor grote stukken plastics bestaan al systemen, voor microplastics is dit lastiger. Na het uittesten van verschillende systemen, zijn ze uiteindelijk uitgekomen bij een filtersysteem in de vorm van een banaan. Deze kan zo in het water gezet worden, dat zowel lichte als zware microplastics uit het water verwijderd worden. Om ervoor te zorgen dat ‘de banaan’ de afgevangen stukjes plastic vasthoudt, hebben ze een afsluitklep bedacht. Inspiratie hiervoor kwam van de de hartkleppen in ons lichaam.

Maatschappelijk relevant en goede pitch

Alle deelnemende groepen hebben hun werkstuk en een gefilmde pitch ingeleverd. De jury, bestaande uit Joost de Ruig (directeur water bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), Mike van Boldrik (teamleider en adviseur watertechnologie bij Tauw) en Centaine du Toy van Hees (winnaar vorig jaar), was onder de indruk van het onderzoek van de twee winnaars. Ze vonden dat het werkstuk ingaat op een belangrijk wereldwatervraagstuk en een goed uitgedacht ontwerpproces heeft. Ook de pitch, waarbij de jongens een goede duo-presentatie hadden, was overtuigend.

Op weg naar de Stockholm Junior Water Prize

Thomas en Lucas maken zich nu op voor de internationale finale van de Stockholm Junior Water Prize eind augustus. Hier zullen zij hun onderzoek presenteren aan een internationale vakjury, met behulp van digitale posters. ‘We waren helemaal verrast toen we hoorden dat we naar Stockholm mogen. Het voelt nog wat onwerkelijk, maar we hebben er erg veel zin in,’ aldus Thomas en Lucas.

Dutch Junior Water Prize is een initiatief van Platform WOW en Wetsus en wordt georganiseerd om jongeren al vroeg kennis te laten maken met de waterwereld. Dit levert vaak de mooiste ideeën op en leidt tot een instroom van veelbelovende scholieren in studies die relevant zijn voor waterbeheer. Meer informatie over de Dutch Junior Water Prize vind je hier.