Nieuwsbrief juni: Ontmoetingen waar je wat aan hebt!

29 juni 2015

Deze column is geschreven als voorwoord voor de WOW-nieuwsbrief van juni 2015.

Dàt is WOW. Op 9 juni vond in de mooie Philharmonie in Haarlem de derde bijeenkomst plaats van de vakgroep Risicomanagement. Dit keer was het thema 'concern versus projectcontrol'. De zestig aanwezigen in de zaal luisterden naar twee presentaties, één van Jan-Hein van Beers, bedrijfscontroller van RWS Midden Nederland en één van Gerhard Dijkhuis, projectcontroller van de provincie Noord-Holland. Jan-Hein belichtte de kant vanuit het concern en Gerhard vanuit het project. Dit leverde veel vragen en een levendige discussie op. De vakgenoten zijn vervolgens met elkaar in discussie gegaan aan de hand van vragen die ze zelf hadden bedacht.
 
Daniela Mayan van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een korte evaluatie gemaakt van de bijeenkomsten van de vakgroep risicomanagement. We hebben als bestuur van WOW besloten door te gaan met deze vakgroep: er is veel belangstelling voor en het is een thema dat in veel organisaties speelt. Ook hier is weer duidelijk geworden dan betrokkenen veel van elkaar kunnen en willen leren.
 
Met het managementteam van mijn directie Beheer en Uitvoering van de provincie Noord-Holland hebben we onlangs een bezoek gebracht aan de bediencentrale (Nautisch Centrum) Steekterpoort in Alphen aan den Rijn, van de collega's van de provincie Zuid-Holland. Prachtig gebouw, goed opgezet, mooi om te zien hoe bediening op afstand feitelijk werkt. Het is een 'duurzaam' gebouw. De provincie Noord-Holland is gestart met de voorbereiding van de realisatie van de eigen bediencentrale in Heerhugowaard. We gaan daar één van onze steunpunten verbouwen en de centrale inrichten. Tijdens het bezoek aan de centrale in Alphen ben ik geïnspireerd geraakt door de verregaande investeringen in energieneutraliteit. Met het nieuwe coalitieakkoord in de hand ga ik een businesscase maken en meer geld vragen om een nóg duurzamer gebouw neer te zetten. Een medewerker van de provincie Zuid-Holland wordt nu een tijdje uitgeleend om ons te helpen bij de voorbereiding van de bediencentrale. Dat is ook WOW, mooi toch?
 
Tenslotte wil ik iedereen graag wijzen op de Week van de WOW factor van 28 september tot en met 2 oktober, met als afsluiter de WOW dag (donderdag 1 oktober in het IJsseldelta stadion in Zwolle). Ik zie al uit naar de hoogtepunten: de uitreiking van de prijs voor de WOW Young Professional Challenge en de WOW-prijs (voor het mooiste samenwerkingsproject). De voorbereidingen zijn in volle gang; het belooft weer een mooie week te worden. Ik zou zeggen 'save the date' of meld je vast aan!
 
Chris de Vries, directeur Beheer en Uitvoering provincie Noord-Holland en bestuurslid van platform WOW

Chris de Vries