Knappe Waterhoofden bedenken spray tegen gewasverlies na overstroming

09 juni 2017

Niels Bouman, Alinda Dersjant en Margot Knapen van de school ’t Atrium in Amersfoort zijn de trotse en terechte winnaars van Knappe Waterhoofden 2017. Hun project, Antioxirice, heeft indruk gemaakt op de jury.

Tijdens hun profielwerkstuk hebben ze een spray ontwikkeld die na een overstroming kan worden toegepast om gewasverlies te verminderen. In de spray wordt gebruik gemaakt van een restproduct uit de koperindustrie. Bijkomend voordeel is dat in de spray een anti-oxidant wordt gebruikt die een positief effect heeft op de volksgezondheid.

Stockholm Junior Water Prize
Niels, Alinda en Margot zullen in augustus 2017 Nederland vertegenwoordigen tijdens de Stockholm Junior Water Prize en gaan Kroonprinses Victoria in levenden lijve ontmoeten. De Stockholm Junior Water Prize vindt plaats tijdens de World Water Week.

Deelnemers Jury 375Deskundige jury
De winnaars ontvingen de prijs uit handen van gastheer en juryvoorzitter Kees Vonk, secretaris directeur van Waterschap Rivierenland. De jury bestond daarnaast uit Esther Bosman, directeur Water bij Royal HaskoningDHV, Rogier Burger, student Watermanagement bij TU Delft en Friso Vos de Wael, Project Manager Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water en voormalig water trainee.

Rogier Burger won zelf in 2011 deze prestigieuze prijs en bevestigt als ervaringsdeskundige het belang van Ikonderzoekwater.nl en Knappe Waterhoofden. Deze initiatieven hebben, aldus Rogier, in belangrijke mate bijgedragen aan zijn eigen studiekeus.

Winnaars gaan verder met water en techniek
De winnaars van deze editie gaan in ieder geval verder studeren in dit interessante vakgebied. Ze hebben gekozen voor de richting werktuigbouwkunde in Delft, Physical Geography and Ecosystem Analysis in Lund (Zweden) en Environmental Studies in Boston (USA).

Over Knappe Waterhoofden
Knappe Waterhoofden is een initiatief van Platform WOW, Wetsus en Ikonderzoekwater.nl. Via Knappe Waterhoofden worden scholieren uit de bovenbouw van havo en vwo uitgedaagd innovatieve oplossingen te bedenken voor actuele watervraagstukken. Het is daarnaast dé nationale voorronde van de Stockholm Junior Water Prize, de wereldwaterprijs voor jongeren.