Green Deal Duurzaam GWW 2.0 rotonde in Venlo

21 april 2017

In het kader van de Green Deal Duurzaam GWW 2.0 wordt er een cradle-to-cradle rotonde aangelegd aan de kruising Roermondseweg-Terracottalaan in Steyl. 

De Green Deal Duurzaam GWW 2.0 werd op 17 januari op feestelijke wijze door 80 partijen ondertekend tijdens de Infratech.

Rotonde van morgen

Bij zowel het ontstaan als de bouw van de ‘Rotonde van morgen’ wordt gebruik gemaakt van de Cradle-to-Cradle filosofie. Dat betekent dat zoveel mogelijk van de materialen die worden gebruikt, hergebruikt kunnen worden.

Tijd om duurzaamheid te integreren

Wethouder Wim van den Beucken: “De tijd is rijp om duurzaamheid te integreren in alles wat de gemeente Venlo doet. Bij deze rotonde gebruiken we bijvoorbeeld beton zonder allerlei toevoegingen. Dat kun je hergebruiken als de rotonde aan het einde van zijn levensduur is. Bovendien gaat het veel langer mee dan asfalt. Verder hebben we de ambitie dat de rotonde zelf water kan bergen en zuiveren, zodat het grondwaterpeil niet lijdt onder het verharde oppervlak. Daarnaast wordt door middel van de juiste beplanting gezorgd dat de rotonde ook de luchtkwaliteit positief beïnvloedt.”

Fietser centraal

De ‘Rotonde van morgen’ stelt de fietser centraal. Daarmee wordt een duurzaam vervoersmiddel gestimuleerd. Door toepassing van zonnepanelen en energiezuinige openbare verlichting zal het project energieneutraal kunnen worden uitgevoerd. Mogelijk zal het overschot van de opgewekte energie ook kunnen worden gebruikt e-laadpunten voor fiets of auto.

Rotonde Van Morgen 370Unieke samenwerking

Doel van het project is om een verkeersobject beter, sneller, goedkoper en vooral duurzamer te realiseren. Uniek is dat studenten van Zuyd Hogeschool, studierichting ‘Build Environment’, mee hebben gedacht. De gemeente Venlo trekt het project samen met ketenpartners adviesbureau Kragten en aannemer Den Ouden Groep. Ook omwonenden hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwerpfase. Wethouder Ben Aldewereld: “Door samen te werken met onderwijs, overheid, ondernemers en inwoners, ontstond een andere visie op infrastructuur. Een visie met meer oog voor duurzaamheid en de toekomst. Ik ben trots op deze aanpak en het eindresultaat. Zo ver de Cradle to Cradle principes doorvoeren in een verkeersproject, is nog nergens gedaan. Het predicaat Green Deal GWW 2.0 erkent deze innovatieve aanpak.”

Planning

Naar verwachting wordt in juni 2017 gestart met de aanleg van de rotonde; deze zou dan in september gereed moeten zijn.

Meer informatie