De toekomst van de Afsluitdijk

11 juli 2016

De toekomst van de Afsluitdijk

Vorig jaar was de Nieuwe Afsluitdijk één van de drie genomineerd voor de WOW prijsvraag en mede daarom was het tijd om eens een bezoek te brengen aan dit iconische bouwwerk.

In 1932 schreef Nederland geschiedenis met de aanleg van de Afsluitdijk, bedoeld om onze veiligheid te waarborgen. Inmiddels is de dijk toe aan vernieuwing en moet hij verstevigd worden. Deze ontwikkeling gaf aanleiding om ook te kijken naar andere mogelijkheden die de dijk biedt.

Daarvoor is het programmabureau De Nieuwe Afsluitdijk opgericht. Tjalling Dijkstra (programmamanager) vertelt vol enthousiasme over de projecten die de komende jaren zullen worden opgepakt. Zo wordt er de komende jaren gewerkt aan een vismigratierivier. Vissen zijn altijd op zoek naar zoete paaigronden en door de aanleg van een doorgang in de dijk wordt het makkelijker voor de vissen om naar het zoete water te zwemmen.

Film Youtube over vismigratie

 

Zomerschool Afsluitdijk groep

De dijk heeft ook als doelstelling in 2021 energieneutraal te zijn.  Dit wordt onder andere gedaan door het opwekken van Blue Energy. Dit is een techniek waarmee energie wordt gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie van zout en zoet water.

De Afsluitdijk is belangrijk voor de economie in Noord Nederland. Zo heeft Makkum een heuse luxe jachtenbouwer die wereldwijd jachten levert. Omdat de jachten tegenwoordig steeds breder worden kunnen ze bijna niet meer door de sluis. De sluis zal daarom de komende jaren verbreed worden om de economische positie van Noord Nederland verbeteren.

Ieder jaar brengen ook veel toeristen een bezoek aan de Afsluitdijk. De dijk is opgenomen als toeristische route door het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme).

Als afsluiter van de dag brachten we een bezoek aan de sluis in Kornwerderzand en konden de deelnemers ook nog genieten van de virtual reality vismigratie experience.

Zomerschool Afsluitdijk VR

 

Kortom een geslaagd bezoek. Voor degenen die het gemist hebben, het informatiecentrum is geopend op woensdag en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur