Vervangingsopgaven van kunstwerken: hoe voorkom je Genua? - Den Haag

Datum 07 maart 2019
Tijd 8:00 uur -10:15 uur
Kosten geen
Locatie KIVI NIRIA, Prinsessegracht 23, Den Haag
Doelgroepbestuurders en beleidsambtenaren

In de periode 2025-2050 moeten veel kunstwerken vervangen worden. Ook bij jou in de regio? En ben je daar als gemeente of provincie al klaar voor? Kan een situatie zoals in Genua zich ook in Nederland voordoen?

De vervangingsopgave die eraan komt is een grote en kostbare uitdaging. Het is belangrijk om snel te beginnen met de voorbereidingen. De informatieve ontbijtsessies van Platform WOW en de Nederlandse Bruggenstichting zijn een goede start en dragen zeker bij aan de bewustwording. Wij organiseren de ontbijtsessies op drie locaties. Je kunt de locatie bij jou in de regio kiezen en een deel van de sprekers komt dan ook uit die regio.

Opzet ontbijtsessies

In de ontbijtsessies kijken we wat er nodig is om klaar te zijn voor de vervangingsopgave. Hebben we wel de benodigde kennis en menskracht. En als dat niet zo is hoe gaan we dat dan organiseren.
Als we deze opgave aanpakken met de huidige technieken en werkwijzen is dit een gemiste kans om toekomst-bestendige infrastructuur neer te zetten. Het kan bijvoorbeeld veel energie-neutraler, productiever en circulair.

Rijkswaterstaat vertelt vanuit haar programma Vervanging en Renovatie over hoe zij is begonnen met de aanpak van de vervangingsopgave. Daarnaast delen sprekers voorbeelden van urgentie uit de regio waar we die keer met de ontbijtsessie zijn.

De bijeenkomst gaat niet alleen over bruggen maar zeker ook over andere kunstwerken.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

08.00 - 08.15 Ontvangst met koffie en een broodje
08.15 - 08.25 Opening door de dagvoorzitter Maurice van Rooijen (innovatiestrateeg bij onder andere Rijkswaterstaat en De Bouwcampus)
08.25 - 08.55 Voorbeelden van urgentie uit de regio door regionale sprekers: Saskia Brok (afdelingshoofd provincie Zuid-Holland) en Ronald de Bruijn (senior medewerker mobiliteitsmanagement, provincie Zuid-Holland)
08.55 - 09.15 Annemarij Kooistra (programmamanager Kademuren en Bruggen, gemeente Amsterdam)
09.15 - 09.45 State of the Art vervangingsopgave door Jan Slager (directeur Vervanging en Renovatie van Rijkswaterstaat)
09.45 - 10.00 Oplossing aanbieden, Harm Telder (bestuur Nederlandse Bruggenstichting - NBS)
10.00 - 10.15 Afsluiting

Aanmelden

Deze vervangingsopgave gaat ons allemaal raken.

Je kunt je hier aanmelden voor de bijeenkomst in Den Haag.