Uit ons netwerk: Conferentie Open Leeromgeving Circulaire Viaducten & Bruggen

Datum 15 november 2019
Tijd 08.45 - 14.30 uur (optioneel: SBIR-Ontbijt om 08.00 uur)
Kosten Geen
Locatie Aviodrome, Pelikaanweg 50, 8218 PG in Lelystad

Help jij ook mee om de ontwikkeling van circulair bouwen een extra prikkel te geven? Ga op vrijdag 15 november met de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen mee op reis in het Aviodrome van 09:00-14:30 uur!

Het afgelopen jaar hebben Rijkswaterstaat en de Bouwcampus gewerkt aan de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen. Tijdens de werkconferentie BLAST-OFF! op 15 november delen zij de hierbij opgedane kennis en ervaring. Ook worden op deze dag de krachten verder gebundeld, ideeën gegenereerd en samen slimme oplossingen bedacht ten behoeve van de innovatieve uitvraag Strategic Business Innovation Request (SBIR). Zo krijgt de ontwikkeling van circulair bouwen een extra prikkel!

Bekijk het hele programma of meld je meteen aan (via de Bouwcampus, sluitingsdatum 11 november)

Vijf themalijnen gaan te rade bij Raadkamers 

Vijf themalijnen presenteren hun resultaten na een half jaar Open Leeromgeving. Dit doen ze in vijf rondes, waarbij ze elke ronde langs een 'Raadkamer' gaan. De Raadkamers beoordelen de resultaten vanuit verschillende invalshoeken. De leden van de Raadkamers zijn:  

Raadkamer Opdrachtgevers:
-       Lindy Molenkamp, Provincie Noord-Holland
-       Cees Brandsen, Rijkswaterstaat
 
Raadkamer Opdrachtnemers:
-       Jaap de Koning, Witteveen en Bos
-       Jeroen Bonekamp, Van Hattum en Blankevoort 
 
Raadkamer Projecten:
-       Grietske van Bodegom-Woudsma, Rijkswaterstaat project N33

Raadkamer Kennis:   
-       Gerben Hofmeijer, AT Osborne
-       Willy Peelen, TNO

Raadkamer andere sectoren: 
-       Maxime Kathmann, Universiteit Utrecht
-       Leontien de Waal, Rabobank

Je kunt ervoor kiezen om één themalijn gedurende vijf rondes te volgen of elke ronde een presentatie bij te wonen van een andere themalijn. Je hoort aanbevelingen van de themalijnen voor de SBIR-uitvraag én wat de raadgevers hiervan vinden.

Aanleiding van de Open leeromgeving

Het Rijk heeft de ambitie om de economie van Nederland in 2050 volledig circulair te laten zijn. De Transitieagenda Bouw wil daarom in 2023 alle infrastructuur circulair uitvragen. De enorme uitdaging van de vervangingsopgave van viaducten en bruggen heeft daarnaast veel marktpotentie en urgentie. Het moment van doen is NU! De Open Leeromgeving heeft, samen met de sector, invulling gegeven aan deze urgentie door nieuwe benaderingen te onderzoeken hoe circulaire vraagstukken kunnen worden opgepakt.

Strategic Business Innovation Request (SBIR)

SBIR is een inkoop-/financieringsmethode waarmee overheden innovatie kunnen stimuleren. Zij laten betaald haalbaarheidsonderzoek doen en prototypes maken voor complexe vragen waarbij nog geen marktoplossing voorhanden is. De overheid kan deze innovaties eventueel als eerste afnemer (launching customer) inkopen maar partijen kunnen ook zelfstandig afnemers zoeken.