Symposium Hansje Brinker en de Kerende Kunstwerken, deel 2 (VOL)

Datum 27 februari 2020
Tijd 13.00 uur - 17.30 uur
Kosten Geen
Locatie De Drommedaris, Parktuinen 1, 1601 GD in Enkhuizen

Dit evenement is vol. Je kunt je niet meer aanmelden. 

Platform WOW en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier organiseren op donderdagmiddag 27 februari een symposium over de pilot '7 Kunstwerken', waarin het hoogheemraadschap samen met Tauw en Friso Civiel zeven sluizen versterken binnen het landelijk Hoogwaterbeschermingsprogramma. De verkenningsfase van het project is afgerond en de planuitwerkingsfase is gestart. Een mooi moment om het symposium ‘Hansje Brinker 1’ (2018) een vervolg te geven en onze geleerde lessen van de verkenningsfase met alle 'Hansje Brinkers' te delen.

Het werk is zeker nog niet af maar er is een grote bak met kennis vergaard en daar gaat dit symposium over

Dankzij de unieke samenwerking met Tauw en Friso Civiel benut het hoogheemraadschap de uitvoeringskennis al vanaf het begin. En door bundeling van meerdere kunstwerken kon er voor techniek en omgevingsmanagement een efficiency slag gemaakt worden. Benieuwd naar de knows en how's van dit unieke project en hoe Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dit ervaart? Meld je dan aan voor het symposium. Het hoogheemraadschap vertelt over de geleerde lessen, de kansen, maar ook hoe zij het in de planuitwerkingsfase het nét even anders gaan doen. Nederland staat namelijk voor een behoorlijke opgave. Deze zeven kunstwerken zijn pas de eerste van honderden Nederlandse kunstwerken die werden afgekeurd. Er moet nog veel werk verricht worden en daar kan onze opgedane kennis een bijdrage aan leveren.

Bart SchultzHet verhaal van Hansje Brinker en wat er echt heeft plaatsgevonden

Ook vertelt prof. em. Bart Schultz zijn verhaal. Want was het wel Hansje Brinker die zijn vinger in de dijk stopte? De heer Schultz, die vroeger als klein jongetje altijd ging vissen bij de dijk, heeft vanuit zijn passie en nieuwsgierigheid een wetenschappelijk studie gedaan en uitgezocht wat er vroeger nu echt heeft plaatsgevonden.

Een bezoek aan de drooggelegde Sassluis

En tot slot van binnen naar buiten. Je krijgt deze middag de unieke kans om de tijdelijk drooggelegde Sassluis, één van de kunstwerken, van dichtbij te bewonderen.

Programma

13.00 uur Inloop met koffie, thee en wat lekkers
13:30 uur Plenaire opening: dagvoorzitter Linda van Oostrum en hoogheemraad Rob Veenman
13.45 uur  'Het verhaal van Hans Brinker, Was het wel zijn vinger? Was het wel een dijk?' door prof. em. Bart Schultz
14.10 uur Workshopronde 1
  Workshop 1.1: Heeft deze contractvorm zin als we kijken naar de evaluatie? En hoe zouden we dit verder kunnen zo optimaal mogelijk kunnen inzetten in de volgende fase?
  Workshop 1.2: OM en TM, samen terugkijken op de verkenningsfase. Wat ging goed, wat zouden we anders doen en wat betekent dat voor de planuitwerkingsfase?
  Workshop 1.3: Laten onderdompelen en inspireren bij de Sassluis
15.20 uur Workshopronde 2
  Workshop 2.1: Heeft deze contractvorm zin als we kijken naar de evaluatie? En hoe zouden we dit verder kunnen zo optimaal mogelijk kunnen inzetten in de volgende fase?
  Workshop 2.2: OM en TM, samen terugkijken op de verkenningsfase. Wat ging goed, wat zouden we anders doen en wat betekent dat voor de planuitwerkingsfase?
  Workshop 2.3: Laten onderdompelen en inspireren bij de Sassluis
16.10 uur Afsluiting
16.30 uur Borrel, netwerken
17.30 uur Einde programma

Aanleiding pilot '7 Kunstwerken'

In 2018 startte de pilot waarin Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zeven sluizen waarvan vijf Rijksmonumenten versterken. Met een innovatieve contractvorm verbond het hoogheemraadschap zich aan één partij voor de hele opgave. Van verkenning, planuitwerking en realisatie. Daarmee benutten zij de uitvoeringskennis al in de verkenningsfase, is er maar één aanbesteding nodig en worden de risico’s door fase-overgangen beter beheerst. Dit levert kennis en ervaring op voor heel Nederland.

Praktische tips voor het symposium

Houd rekening met het weer en als je naar buiten wil naar de Sassluis, trek goede (wandel)schoenen aan. Wij zorgen dat er paraplu’s klaarliggen voor als het regent. Je kunt gratis parkeren kan bij het station Enkhuizen, vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Drommedaris. Let op: de looproute vanuit het treinstation richting de Drommedaris is deels afgesloten (de Havendijk) vanwege een inspectie aan de sluis. 

Looproute