Bijeenkomst Agressie en geweld

Datum 25 juni 2015
Tijd 9.30 - 13.30 uur
Kosten geen
Locatie Zaalverhuur 7, Boothstraat 7 te Utrecht. Deze locatie is goed per openbaar vervoer te bereiken. Er is parkeergelegenheid in de omgeving.
Doelgroepmiddenmanagement, HR-adviseurs, communicatiemedewerkers en medewerkers veiligheid van alle (vaar)weg- en waterbeheerders

Op donderdag 25 juni 2015 organiseert platform WOW, samen met het expertisecentrum Veilige Publieke Taak, een informele informatiebijeenkomst over agressie en geweld tijdens het werk. 

Helaas wordt het niet altijd door iedereen gewaardeerd dat medewerkers zich optimaal inzetten voor goed (vaar)weg- en waterbeheer in Nederland. Veel collega's worden tijdens de uitvoering  van hun werkzaamheden beledigd, uitgescholden, bedreigd of zelfs fysiek aangevallen. Veel  mensen  vinden agressie al zo gewoon dat ze er geen melding meer van maken. 

Maar op den duur zorgt agressie op het werk ervoor dat medewerkers minder plezier hebben in hun werk, vaker ziek zijn en sneller een burn-out kunnen krijgen. Dat is niet alleen erg vervelend voor het slachtoffer zelf, maar ook voor zijn naasten thuis, zijn collega's en voor de  werkgever.  

Tijdens de bijeenkomst krijg je praktische maatregelen aangereikt om agressie tegen medewerkers te voorkomen en aan te pakken. Er wordt duidelijk hoe je aangifte kunt doen en hoe het strafrechtelijk proces daarna verloopt. Ook vertellen collega's hoe zij invulling hebben gegeven aan het thema agressie. 

De bijeenkomst begint om 10.00 uur en duurt tot circa 13.00 uur. Na de bijeenkomst is er gelegenheid tot napraten onder het genot van een broodje. 

Programma:

Inloop vanaf 9.30 uur, met koffie en thee; start 10.00 uur

 • Opening 
 • Presentatie door Willie Ariëns (Waterschap Rivierenland en Hollandse Delta) en Anton van Straten (Rijkswaterstaat) -
  "Medewerker bedreigd: wat moet ik doen? "
  In deze interactieve workshop tonen acteurs de voorbeelden van agressie vanuit de praktijk van medewerkers werkzaam op en voor het water. Er komen diverse zaken aan de orde, zoals de definiëring van agressie, verborgen agressie, het stellen van normen en mentale weerbaarheid. Er is ook aandacht voor de rol van HRM-medewerkers en managers.
 • Presentatie door een collega van Drinkwaterbedrijf Dunea - over het probleem van agressie en geweld, omvang en de gevolgen ervan vanuit de praktijk.
 • Pauze 
 • Presentatie door Trijntje Halfmouw (provincie Overijssel) - over aanpak agressie en geweld door provincie Overijssel.
 • Presentatie door Anton Jansen (politie) en Wim Jansen (Openbaar Ministerie) over aangifte doen en het strafrechtelijk proces na een incident.
 • Afronding en daarna lunch

EVPT